Oceń
Do analizy najbrudniejszych miejsc na pokładzie pobrano ponad 100 próbek z zagłówków, zamków do pasów bezpieczeństwa, kieszeni przy fotelu, z rozkładanej tacy na jedzenie, jak również z klamki wewnątrz toalet. Badania prowadzono podczas 18 lotów trzech linii lotniczych - Air Canada, WestJet oraz Porter Airlines - na krótkich trasach pomiędzy Ottawą i Montrealem w Kanadzie. Zebrane próbki wysłano do laboratorium uniwersytetu w kanadyjskim mieście Guelph. Wyniki badań były dla naukowców zaskakujące...
Opierasz głowę o zagłówek? Uważaj na bakterie!
Najnowsze badania wykazały, że najbrudniejszymi miejscami w samolotach są te, z którymi jednocześnie najtrudniej byłoby unikać kontaktu, czyli zagłówki.
- Byłem naprawdę bardzo zaskoczony wynikami naszych badań. Niektóre zarazki są naprawdę przerażające - wyznał Keith Warriner, amerykański mikrobiolog.
Wśród zarazków, które zostały znalezione w próbkach z samolotów, odkryto również ślady groźnej bakterii E. coli, które znajdowały się na zagłówkach oraz w kieszeniach siedzeń. Zakażenie bakterią Escherichia coli najczęściej prowadzi do zatrucia pokarmowego. Jednak u niektórych osób bakteria E. coli (pałeczka okrężnicy) może doprowadzić do ciężkich infekcji - zapalenia opon mózgowych, a nawet sepsy.
- Szczerze, byłem zszokowany wynikami tych badań. Sam dużo latam i jestem świadom tych wszystkich zarazków, które gromadzą się na różnych powierzchniach w samolotach. Ale to, co zobaczyłem na tych zagłówkach, wprawiło mnie w obrzydzenie - powiedział Jason Tetro, który zajmuje się badaniami zarazków.
Problem tak dużego zanieczyszczenia na pokładzie może wynikać m.in. z tego, że obsługa, która sprząta samoloty, ma bardzo mało czasu między lotami na czyszczenie ich wnętrza i nie robi tego zbyt dokładnie.
Co w takiej sytuacji robić? Jak uniknąć zarażenia groźnymi bakteriami? Naukowcy zalecają, aby pasażerowie zabierali ze sobą w bagażu podręcznym niewielki żel do dezynfekcji rąk oraz chusteczki antybakteryjne. Warto wystrzegać się chowania rzeczy do kieszeni foteli. Warto także wyczyścić stolik i umyć dłonie przed jedzeniem. W przypadku zagłówków, coraz więcej linii używa na szczęście jednorazowych nakryć na zagłówkach.
Źródło: wp.pl, gazeta.pl
___
RadioZET.pl/NC
Oceń artykuł