Obserwuj w Google News

"Palce umarlaka" w polskich lasach. Ten widok może przerażać

2 min. czytania
18.09.2023 11:02
Zareaguj Reakcja

Widok "palców umarlaka", jak potocznie nazywane są próchnilce maczugowate, na pierwszy rzut oka nie wywołuje pozytywnych skojarzeń. Wszystko dlatego, że rośliny te wyrastają w taki sposób, jakby na powierzchnię próbowała wydostać się jakaś postać. Przywodzi to na myśl sceny z horroru. Chociaż w rzeczywistości grzyby te nie stanowią zagrożenia, warto pamiętać, że nie są jadalne. 

"Palce umarlaka" w polskich lasach
fot. Shutterstock

To, jak wyglądają borowiki czy muchomory wiedzą niemal wszyscy, a na pewno doświadczeni grzybiarze. Podczas spacerów po polskich lasach zdarza się jednak trafić na mniej popularne grzyby. Niektóre z nich trudno przeoczyć – mają charakterystyczny wygląd, który budzi zaciekawienie, a czasem nawet przerażenie.

Chodzi o próchnilec maczugowaty, którego nazwa "palce umarlaka" nie powstała bez powodu. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia, które w ostatnim czasie obiegły sieć. 

Redakcja poleca

"Palce umarlaka". Upiorny grzyb straszy w polskich lasach

Próchnilec maczugowaty (łac. Xylaria polymorpha) to gatunek pospolity w Polsce, więc są spore szanse, że natkniemy się na niego podczas spaceru w lesie. Roślina ta przybiera różne kształty. Najczęściej wyrasta z ziemi w postaci czarnych maczug (mających od 3 do 10 centymetrów wysokości) przypominających ludzkie palce.

W języku angielskim gatunek tego grzyba zwyczajowo nazywa się "dead man's fingers", czyli po polsku "palcami umarlaka". Ich widok wystraszył już niejednego miłośnika wędrówek. Nie ma się czemu dziwić, bo na pierwszy rzut oka wyglądają rzeczywiście jak wyjęte z horroru.

Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne opublikowano na Facebooku zdjęcie ukazujące te charakterystyczne grzyby. W opisie zażartowano, że palce umarlaka mogą "próbować złapać za nogawkę".

Swoim wyglądem próchnilec maczugowaty nie zachęca do zabrania do koszyka podczas grzybobrania. I słusznie, bo nie jest jadalny. Jednocześnie warto pamiętać, aby nie niszczyć tego grzyba, ponieważ jest on potrzebną częścią ekosystemu. 

Próchnilce wyrastają w lasach przez cały rok, głównie w małych grupach.  Są saprofitami, czyli organizmami pobierającym energię z martwych szczątków organicznych. Porastają martwe drewno w lasach, parkach oraz na opadłych gałęziach. Wyrastają najczęściej na bukach, grabach czy dębach. 

Zdjęcia "palów umarlaka" od kilku lat pojawiają się regularnie w sieci, wywołując niemałe poruszenie wśród internautów. 

Nie przegap