Oceń
Zaskakująco drogi smak lodów nazywa się Byakuya, czyli "biały rycerz". Opracowanie receptury tego "luksusowego" deseru zajęło 1,5 roku. Projektem kierował mistrz kuchni fusion z Osaki, Tadayoshi Yamada. Lody z Japonii już trafiły do Księgi Rekordów Guinnessa.
To najdroższe lody świata. Porcja kosztuje 26,5 tys. zł
W recepturze tych lodów znaleźć można istne cuda. Najbardziej królewskim składnikiem są białe trufle z Alby na północy Włoch, które kosztują ponad 60 tys. zł za kilogram. Inne składowe smaku to parmezan i osad pozostały po produkcji japońskiego trunku, sake. Na wierzchu lodowego arcydzieła umieszczona została jadalna posypka z płatków złota. 130-mililitrowa porcja lodów serwowana jest w małym szklanym słoiku.
To wszystko składa się na ostateczną cenę – 873 400 jenów za porcję (26,5 tys. zł). Za sprawą tej kwoty Byakuya zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższe lody świata. „Opracowanie zajęło nam ponad 1,5 roku, z wieloma próbami i błędami, aby uzyskać właściwy smak” – przyznał japoński producent.
Zobacz także: QUIZ o lodach. Jesteś mistrzem w temacie? To spróbuj zdobyć komplet punktów
Firma dodaje, że jej misją nie jest tylko przygotowywanie apetycznie drogich deserów, ale tworzenie kulinarnej przygody, która łączy europejskie składniki i tradycyjne japońskie potrawy. Na stronie internetowej Księgi Rekordów Guinnessa czytamy, że przy degustacji tego przysmaku, najpierw poczujemy mocny zapach białej trufli, następnie da o sobie znać parmezan, a paletę doznań zwieńczy nuta sake.
Klienci Celatto mogą znaleźć na opakowaniu deseru instrukcję, w jaki sposób przygotować lody przed ich spożyciem. "Należy wlać białą truflę o odpowiedniej konsystencji, gdy lody już zmiękną, a następnie zmieszać całość ręcznie wykonaną metalową łyżką". W sieci można zobaczyć nagranie opublikowane przez Guinness World Records.
Bon rozdaje Radio ZET. Zgłoś się do naszej zabawy i wygraj gotówkę na wakacje!
Deser wyglada bardzo apetycznie, ale jego cena może przyprawić o zawrót głowy. Japoński producent ma już w planach stworzenie kolejnych wykwintnych lodów, które byłyby kombinacją innych luksusowych składników, np. szampana i kawioru.
Źródło: PAP, CNN
Oceń artykuł